liga spravedlnosti komiks recenze.jpgOpět je tady chvíle, kdy k nám zavítala nová kniha plná příběhů Sedmičky amerických skautů, tentokrát z názvem Síť. Sestava je v plném počtu a tak nezbývá, než vyrazit do akce. Ale jak to tak vypadá, našim Sedmi Statečným začíná situace tak trošičku přerůstat přes hlavu a tak dochází k náborové akci s názvem „Kdo chce být Spravedlivý“. No dobře, ve skutečnosti náborová akce žádný název nemá, ale nic to nemění na tom, že se Liga rozhodla otevřít dveře novým členům. A o adepty není nouze. Najdou se mezi nimi postavy méně známé, jako třeba Blue Devil a jeho parťák Black Lightning, zlaté děvče Goldrush (které okamžitě projeví až nezdravý zájem o Flashe), Element Woman, či U.I. v robotickém těle Platinum; stejně jako postavy známější už i u nás jako Firestorm, Vixen a kouzelnice Zatanna. Volba to není jednoduchá, ale po krátké šarvátce (fyzické) se nakonec stávající sestava rozhodne rozšířit své řady o tři nové členy.

A jak už to tak v superhrdinských komiksech občas bývá, trio nováčků čelí hned první den hrozbě, jenž je téměř nad jejich síly. Naštěstí se objeví nečekaná pomoc, díky které nemusí Liga vyhlašovat nový konkurz. Až po sem to funguje všechno skvěle, seznamujeme se s novými postavami, zažíváme s nimi první akci jako s týmem (víceméně), objevujeme jejich skryté úmysly a tak dál a tak podobně. Prostě klasická superhrdinská telenovela. Sem tam dojde k nějakému odkazu na jinou sérii, událost, která se neodehrála v rámci Ligy, ale i to se dá snést. Problém nastává ve chvíli, kdy se dostaneme až k předposlední kapitole s názvem Válka Velké Trojky: Karta Smrti.

Na scénu se vrací postava, která se mihla už v předešlých knihách – Pandora. Ta s sebou přinesla skříňku a požaduje po Supermanovi, aby ji otevřel a zajistil tak návrat veškerého zla zpět do krabičky. Ne vše ale probíhá dle plánu a namísto uvěznění veškerého zla dojde k první konfrontaci mezi Ligou Spravedlnosti (JL – Justice League) a Americkou Ligou Spravedlnosti (JLA – Justice League of America).

Trošku zmateni? Tak já vám pomůžu. Americká Liga Spravedlnosti je tým vytvořený Amandou Wallerovou a Stevem Trevorem jako protiváha Skvělé Sedmičky (pořád si myslím, že to tomu Flashovi měli odsouhlasit). A ne, nejde o Suicide Squad. Členové JLA jsou vybráni jako dokonalá protiváha vůči Lize. Katana, Hawkman, Martian Manhunter, Catwoman, Stargirl, Vibe, Dark Hunter (což je nové krycí jméno Olivera Queena) a Green Lantern (nikoliv Hal, ale nový GL Simon Baz).

liga spravedlnosti komiks recenze 1.jpgliga spravedlnosti komiks recenze 2.jpg

Jenže tím nekončíme. Když už jde o Válku Velké Trojky, přihodíme do mixu ještě jednu Ligu Spravedlnosti. Tato třetí variace by se dala nazvat Temná Liga Spravedlnosti (JLD - Justice League Dark). Jde o skupinu, která čelí spíše mystickým hrozbám, čemuž odpovídá i sestava. Tým vedený Johnem Constantinem se skládá s věštkyně Madame Xanadu, mrtvého ducha Deadmana, vládkyně temných umění Raven, kouzelnice Zatanny a monster Frankensteina a Swamp Thinga.

Že už si připadáte už opravdu dost zmatení? A to pořád ještě nekončíme. Poslední sešit knihy se jmenuje Válka Velké Trojky: Zakončení a při jeho čtení máte pocit, jakoby vám něco uniklo. A, vážení přátelé, nemýlíte se. Válka Velké Trojky, nebo-li v originále Trinity War, je jedenáctidílný event, který se vine napříč různými komiksy. Šest částí si mezi sebe rozdělily výše zmíněné ligy (1. JL #22, 2. JLA #6, 3. JLD #22, 4. JLA #7, 5. JLD #23, 6. JL #23) a dalších pět sešitů si mezi sebe rozhodili poněkud mystičtější hrdinové (1. ToS (Trinity of Sin) – Pandora #1, 2. Constantine #5, 3. ToS – Pandora #2, 4. ToS – The Phantom Stranger #11, 5. ToS – Pandora #3).

Trinity War je navíc pouhou předehrou k mnohem rozsáhlejšímu crossoveru s názvem Forever Evil, kdy je hlavním záporákem Liga ze Země-3 známá jako Crime Syndicate. Tuto ligu jsme mohli poznat už minimálně díky animovanému filmu Justice League: Crisis on Two Earths a je nám představena i na konci posledního sešitu knihy.

liga spravedlnosti komiks recenze 3.jpgliga spravedlnosti komiks recenze 4.jpg

Jak už vám jistě došlo, hlavním problémem téhle knihy je fakt, že jde o sebrané vydání Ligy Spravedlnosti (obdobný problém nastal i v případě česky vydávaného Green Lanterna). Neznamená to, že jde o špatnou knihu, jen bude neznalý čtenář poněkud zmatený závěrem. Co se týče technické stránky věci, tak je jako vždy zvládnuta s přehledem. Na postu kreslíře se opět objeví brazilec Ivan Reis a nutno uznat, že jeho kresba je na hodně vysoké úrovni. Obzvláště vypečené jsou dvoustrany na kterých se rube každý s každým. Reis zvládá skvěle vystihnout dynamickou akci, stejně jako týmovou pózu (při dvoustraně s Crime Syndicate mi lehce přeběhl mráz po zádech). A ať už postavy stojí/sedí a tlachají, nebo jsou uprostřed akce, zkušená ruka Ivana Reise jim vždy dokáže vdechnout život. Stejně tak si zaslouží pochvalu i český tým – Překlad Ľudovíta Platy, jazyková korektorka Mirky Jarotkové a lettering Pavla Mařaty přinášejí ničím nerušený požitek z četby.

Kniha Liga spravedlnosti 4: Síť obsahuje bonusy ve formě obálek různých kreslířů, či skic a scénářů Geoffa Johnse a Ivana Reise. Jedinou vadou na kráse je tedy, bohužel, výše uvedený problém týkající se Trinity War, což je problém, který ale nepadá na hlavu BB artu. Pro příště by ale bylo fajn, kdyby kniha obsahovala alespoň krátkou sumarizaci chybějícího děje, popřípadě odkazy na sešity zahrnuté v daném eventu. Takhle dostane čtenář pouze skvěle nakreslený galimatyáš ze kterého si neodnese nic jiného, než pocit zmatení. Což je vzhledem ke kvalitám téhle série docela škoda.

02.png

souvisejici.JPG

Skvělá Sedmička
Skvělá Sedmička vrací úder
Začátek Vodníka v Čechách

 

O autorovi
Michal
Redaktor

Vesmírný povaleč, těhotný smradlavý lenochod, ostuda lidstva, odporný a páchnoucí, slizký a hnusný zelený lidský výkal. Nejradši by se celý život ládoval dobrůtkami všeho druhu, barev a chutí, četl komiksy a koukal na filmy. Ale stejně ho máme rádi. Boudí komiksový specialista.