feralové 2 recenze.jpgRok s rokem se málem sešel a my tu máme další příběh s vraním klukem, jehož vrány nesou a on letí vzduchem. Pojďme si na chvilku udělat čas a spolu hřadovat, křídlo na křídlo, poněvadž - Vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá? Podíváme se podrobněji, co nám přináší druhé pokračování urban fantasy Feralové s podtitulem Černý roj útočí.

Děj knihy navazuje ihned po hrozivých událostech, při kterých byl padouch Mistr Snovač poražen a město Blackstone pro jednou zase ochráněno. Každý čtenář superhrdinských historek dobře ví, že zlo se cyklicky vrací a svádí boj s dobrem. Špatnost na sebe nenechá dlouho čekat a vchází na scénu téměř vzápětí. Nová hrozba pro Blackstone, jeho obyvatele a kladné feraly má podobu temné muší hordy, jejíž hlavě se přezdívá Muší matka. Muší feralka byla dlouho považována za pouhou pověru, jíž nikdo nikdy neviděl na vlastní oči. Brzy se má ovšem ukázat, že městská legenda nepatří do soudobého folklóru, ale má reálné kořeny. Bzzz.  

Zatímco se nad městem smráká a zlá vůle roztahuje nepřívětivé perutě zmaru, tak se Jack Carmichael alias Krák, vydává po stopách vlastního původu. Cosi již bylo odhaleno v první části, avšak pro zvídavého hocha bez rodičů se jedná o drobné střípky a zlomky ztracených dějů. Bezprostředně na začátku knihy přistihneme vranomluvce, jak se vloupá do domu svých rodičů, na který nemá žádné vzpomínky. Tedy téměř žádné. První poschodí a cedulka na dveřích Jackův pokoj mu vybaví pocity čisté hrůzy a pád z okna za vydatné pomoci rodičů. Dnes už ví, že jeho příběh byl úplně jiný a rodiče se ho nesnažili zabít, ale zachránili mu život, aby později sami zemřeli v odvěké válce znesvářených feralů. 

Krák je jakoby mimoděk přerušen ze svých úvah o mrtvé historii dívkou, která se v domě ukrývá. Jmenuje se Selina a masivně promíchá karty jeho života. Až mnohem později pochopí vraní feral, že kdo ovládá minulost, ovládá současnost a kdo ovládá přítomnost, vládne budoucnosti. Pravdivost těchto slov mu potvrdí odkaz takzvaného Půlnočního kamene, který je po staletí ve vlastnictví vraní linie feralů. Bohužel o pradávný artefakt má enormní zájem tajemná Muší matka, jež vystoupila na světlo světa z bájí a mýtů. Nic a nikdo ji nemůže zastavit před jeho získáním. Opravdu?

Americký spisovatel Jacob Grey zavádí čtenáře ještě jednou do fiktivního města Blackstone, které by mohlo býti klidně Detroitem, či jiným místem, kde se imaginární americký sen proměnil v děsivou noční můru. Blackstone změnilo svou tvář během Temného léta, když se pokusil Mistr Snovač ovládnout  ulice. Neznamená to ovšem, že tam již před neblahou událostí neexistoval nesmírný kontrast mezi sobeckým světem bohatství a chudinskou čtvrtí. Temné léto bylo jenom posledním hřebíkem do rakve bizarního a zkorumpovaného místa. Doposavad jsme se pohybovali společně s Krákem po periferii, kde jsme poznali bídnou existenci v slumu a nuzný brloh. Tentokrát nahlédneme i do světa neosobního přepychu výškových budov ze skla a oceli, kde se roztáčí kolo dějin. Myslím si, že bude zajímavé sledovat sociální rozpor oněch dvou světů.

Chmurný děj má nejenom společenský rozměr, ale dokáže se celkem netradičně podívat na tabuizované téma smrti, skrze postavu červího ferala, který mi v mnoha paralelách evokoval prastarou Morlu z knihy Nekonečný příběh. Bezohlednost, cynismus a surová pravda o skonu z úst obou bytostí, jež nemohou zemřít, je na hraně a vyžaduje od dětského čtenáře značnou psychickou otrlost, kterou, troufám si tvrdit ještě nemá. Pokud se kdy člověk vůbec dostane do bodu duševního  smíření a přiznání si neodvratné jistoty vlastního zániku. Doufejme, že onen nestoudný stařec nezpůsobí špatné sny křehké dětské duši.

Výše uvedené záležitosti jsem v tvorbě amerického autora nalezl pomocí zvětšovacího skla a je diskutabilní, zda to stejné naleznou děcka, kterým je text určen. Filmová práva koupila společnost 20th Century Fox a tak je zřejmé, že předně půjde o pochybnou zábavu, bezhlavou akci, rvačky, souboje a chybět nemůžou ani stále populární automobilové honičky. Galimatyáš má rychlý spád a zesiluje na intenzitě. Nakonec graduje, jak příkladný mainstream velí a žádá. V rámci čestného jednání musím připustit, že kniha má uhrančivý náboj a těžko se odkládá. Tak to mají konzumenti superhrdinských báchorek rádi – Zlo odpočívá, ale nikdy nezemře. A až se znovu probudí, Krák s vránami bude připravený mu čelit. Krááák!

Kniha FeralovéČerný roj útočí vyšla v nakladatelství HOST v roce 2016. Překlad provedla Denisa Streublová. Pro čtenáře od 10 let. 

03.png

O autorovi
František
Redaktor

Knihomol. Komiksový nadšenec, svého času i aktivní kreslíř, dnes na autorské dovolené. Fascinuje ho vesmír, astronomie a starobylé civilizace. Má zálibu v podvodním fotografování. Má názory, které se často rozchází s hlavním proudem, rád přemýšlím o podstatě a jde k jádru věci.