star wars revan.jpgOd Comic Conu v New Yorku neuběhl ani týden, a rozdílné sociální a fanouškovské sítě se plní informacemi k druhé sezóně Star Wars: The Old Republic (MMORPG hra). Její předchůdce, famózní KOTOR (Knights Of The Old Republic) se však spíše neoddělitelně zapsal do myslí a srdcí mnoha hráčů, kteří na slavné RPG dodnes vzpomínají jen v tom nejlepším slova smyslu. Hlavní postavou single-player hry z roku 2003 je rytíř jménem Revan; jedna z nejsilnějších a nejkontroverznějších postav razící si cestu historií téměř čtyři tisíce let BBY (před bitvou o Yavin – tj. před Epizodou IV.).

Jakožto hráč SWTOR (Star Wars The Old Republic) jsem doposud legendu o Revanovi znala jen z flaspointů a datadisku s výmluvným názvem Shadow Of Revan (2014), avšak o velikosti tohoto světlo-temného jedie jsem byla obeznámena i během běžné hry (setkání s Revanites, přisluhovači Revanova řádu). Revan pro BioWare očividně hodně znamenal, a svým působením zanechal stopu ve světě dlouho před Anakinem Skywalkerem nebo Lukem. „Jedi, který se stal sithem. Sith, který se stal jediem“...zní to malinko jako Commodova prupovídka z Gladiátora, nicméně je pravdivá. A právě možná v tom vězí Revanovo kouzlo. Narozdíl od dogmatických pohledů jednoho či druhého řádu, objevil Revan cestu mezi oběma, a pohyboval se tak na neskutečně tenké hraně, čímž ale spojoval to nejlepší z obou světů. Zdá se, že nová sezóna Star Wars Rebels z této premisy tak trochu vychází, ale zatím nevíme o žádném Jedi v oficiálním kánonu, který by tuto šedou zónu ovládl tak, jako Revan. Bohužel vám nedokáži povyprávět příběhy před KOTOR, nebo z KOTOR samotného, za to vám mohu prozradit, proč jsem i přes docela nudnou knihu Drew Karpyshyna shledávala tento příběh o tajemném Jedi tak zajímavý.

Kniha se odehrává dva roky po událostech v KOTOR, v době, kdy se Revan navrátil k Řádu Jedi, kteří mu sice vymazali paměť, ale za to ustoupili některým jeho požadavkům, jako je kupříkladu svazek manželský. Revan a jeho žena Bastila Shan žijí na Coruscantu a Bastila se chystá Revanovi porodit dítě. Bohužel však Revan sužován nočními běsy nedokáže dostat z hlavy matné vzpomínky, nebo snad vize ze své minulosti. Aby ukojil touhu po klidu, rozhodne se pomoct svému dávnému příteli Canderousovi, mandalorianovi z klanu Ordo v hledání ztracené Mandalorovy masky, jejíž nalezení by mohlo opět nastolit řád v mandalorianské říši. Revan si je vědom toho, že někde ve svých vzpomínkách existují informace o tom, kde se maska nachází, a tak zanechává těhotnou manželku na Coruscantu a odlétá s věrným astromechem T3-M4 a Canderousem na planetu hledat ztracené dědictví.

Druhá dějová linka se pak týká famózního čistokrevného Sitha, lorda Scourge. Jak to ve Staré Republice bývá zvykem, Impérium je prošpikované korupcí a tajnostmi, a do této sítě se dostává i lord Scourge. Prvoplánově najat členkou Temného řádu Darth Nyriss, pomalu odhaluje skutečné plány své zaměstnankyně, které se překvapivě týkají vlastizrady proti samotnému Císaři, Darth Vitiateovi.

POZOR! Následující odstavce obsahují spoilery

Bohužel vysvětlit proč se mi kniha Star Wars The Old Republic: Revan líbila nelze bez spoilerů, neboť ty dávají dohromady se SWTOR ucelený příběh. Proto pokud nechcete přijít o překvapení, nečtěte dál. Pokud je vám to tak jako mně jedno, prosím, pokračujte. Návaznost na KOTOR a SWTOR je v případě této knihy skoro až mrazivá. Je jasné, že se jedná o naprosto vykalkulovaný záměr, ale jak jsem již na začátku říkala, pro mě je tohle všechno tak trochu novinka.

AMtt7xd.jpg

Nejprve začněme popisy planet a postav. Začátek knihy se odehrává na planetě Dromund Kaas, což je Hlavní svět (Capital World) všech hráčů Temné strany. Jeho knižní vyobrazení je prostě tak povědomé, že se hráč bez problémů dokáže zorientovat v popisu. Navíc vysvětluje, proč je na Dromund Kaasu permanentně britské počasí. Následuje lord Scourge. Kdo někdy hrál ve SWTOR postavu Jedi Knight dobře ví, že lord Scourge je companionem (společníkem), který se k vaší postavě přidá na planete Hoth, a je velice příjemné poslouchat Scourge a „číst“ jej v akci trochu jinak, než jak jsme z RPG hry zvyklí. Postava čistokrevného Sitha získává trochu hlubší rozměr a u mě se posunul malinko výš na žebříčku oblíbených postav.

Historie planety Nathema, rodné planety Císaře a Císařova rodinná historie se také řadí mezi mé oblíbené informace.  U hráčů zmítaných úvahami, jestli je Valkorion z KOTFE (SWTOR: Knights of the Fallen Empire) stejný člověk jako Darth Vitiate, se tak rozdmýchávají představy a uvědomění, že postava schopná zavraždit nevlastního otce, matku, biologického otce a k večeři slupnout celou planetu (a ne jednu), prostě nemůže jen tak zahynout rukou obyčejného Jedi Knighta na standartním levelu 50.

No, a pak je tu samozřejmě nejlepší cross-over vysvětlující proč Revan Císaře nezabil, proč je uvězněný a ve flashpointu Maelstorm Prison ho osvobozujeme, a kdo je sakra ta ženská, co pochoduje kolem jako Force-ghost. Odpověď zní: Za vším hledej Scourge.

I když Scourge jako Sith nakloněný Temné straně nikdy moc nedbal na vize a předtuchy, po setkání s Revanem poněkud mění názor. Na závěr knihy (a tím myslím opravdu závěr, protože celá sekvence trvá asi 8 stran), během souboje s Císařem, promluví ke Scourgeovi Síla, která mu ukáže, že ani on, ani Meetra Surik (Revanova žákyně a Jedi ve vyhnanství), ani Revan nebudou ti, kdo mocného Vitiatea zneškodní.  Že jím bude prozatím neznámý rytíř řádu (neboli vaše postava Jedi Knight ve hře SWTOR).

Revan and the Exile talking in Maelstrom Prison.jpg

A tak lord Scourge zabije Meetru, a dovolí Císaři, aby si Revana podrobil. Tím docílí toho, že mu Darth Vitiate věnuje čestný titul Emperors Wrath (Císařův hněv), který je opět důvěrně známý těm, kdo projeli příběhovou linku Sith Warrior, a uvěří tomu, že je Scourge na jeho straně, zatím co Sithský lord sám vyčkává na příchod toho správného Jedi. Nakonec je tedy Revan uvězněn na míle vzdálené planetě ve stázové komoře, kde mu při plném vědomí společnost dělá jen duch jeho mrtvé společnice a žákyně Meetry Surik.

Konec spoileru!

Na základě propojení s KOTOR a SWTOR dávám knize Star Wars The Old Republic: Revan celé čtyři pacičky. Ale protože se na knihu musím dívat i očima nezúčastněného jedince, ohodnocení výrazně klesá. Sám o sobě je příběh opravdu nic neříkající. Není ani zábavný, ani zvlášť naučný. Co ho dělá zajímavým je prostě jen fakt, že se jedná o Revana a o první knihu z Legends kategorie The Old Republic. Je mi líto pane Karpyshyn, ale více než dvě ze mě nedostanete.

02.png

souvisejici.JPG

John Jackson Miller: Nový úsvit
Star Wars: Stíny impéria
Ztracené hvězdy: Star Wars od Shakespeara
Star Wars – Vzestup Sithů
Star Wars: Letopisy rytířů Jedi 2
Star Wars: Boba Fett
Star Wars: Zjevná hrozba

 

O autorovi
Eva
Redaktor

"Scénárista bez místa. Vášnivý trekie, který má radost pokaždé, když uvidí světelný meč. Ve volném čase se věnuje kresbě, psaní povídek a své knihy z prostředí Divokého západu."