okovy-valky-front_full.jpgOkovy, které poutají války, povolují a pozvolna praskají. Věční optimisté, jenž netuší, že další krvavá řež je na spadnutí, trpí slepotou a nedostatkem poznatků, neboť optimismus není ničím jiným, než informační mezerou. V USA se naplno rozjíždí vládní mašinérie proti Aktivním jedincům, kteří mají podstoupit registraci, podobně jako dobytek, a být soustředěni na jednom místě. Nejlépe za vysokým plotem s ostnatým drátem. Podoba s pogromem není čistě náhodná. Spiknutí podporují populističtí politici za vydatné podpory mediálních prostitutů a tleskání zmanipulovaných lidí.  Démon války se potřetí a naposledy sápe po moci a votivní člověčí oběti. Kdesi jinde je připraven Požírač světů a je mnohem rafinovanější, než kdy před tím. Stopař je zpět!

Naštěstí pro lidstvo přicházejí chrabří rytíři Grimnoirské společnosti, aby opět zachránili svět. Hlavní hrdinové, Aktivní mág Jake Sullivan a šedooká dívka Faye se od prvního dílu hodně změnili. Jsou tvrdší, jsou drsnější a jsou odhodlanější, než kdy předtím, přičemž největším přerodem osobnosti prošla původně křehká Faye.

Kdysi dávno vytvořil jistý muž jménem Anand Sivaram strašné kouzlo, jež kradlo umírajícím lidem jejich spojení s Mocí. Muž, jenž k sobě ono kouzlo připoutal, nasál časem tolik energie, že ho dohnala k vražednému šílenství a on pod tíhou Moci, kterou nedokázal unést, spáchal příšerné věci. Říkalo se mu Provázaný. Grimnoir nakonec dokázal Provázaného zabít, ale nespoutané kouzlo nezemřelo se svou tělesnou schránkou a našlo si nový příbytek. A ano, byla to Faye, jež se stala novou Provázanou. Aniž by to mladá dívka kdy tušila, tak to byl pravý důvod, proč dokázala v první knize zabít Kancléře, největšího kouzelníka všech dob a v části druhé porazit obřího superdémona. Chtě nechtě Faye získala danajský dar a je psáno ve hvězdách, jak se svým nadáním, či prokletím naloží. Muž, který strašlivé kouzlo vytvořil byl idealista, humanista a navzdory tomu propadl infernu. Stal se zabijáckou mašinou. Jak se říká, Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.

Cestovatelka Faye se vydává v poslední části Grimnoirských kronik – Okovy války po stopách svých tajemných schopností a její cesta vede do Evropy, do města zombií, do Berlína. Jake Sullivan se mezi tím nalodil na palubu obří vzducholodi Cestovatelka, doprovázen rytíři Grimnoiru a bývalým Železným gardistou Toruem. Jejich cesta směřuje ponejprv na tajnou vojenskou základnu Impéria, aby se později postavili s Faye bok po boku silám Zla, kdesi v Šanghaji, pěkně v jednom mlýnku na maso. Matka všech bitev může vypuknout. Velké finále je tu!

Americký spisovatel Larry Correia (1977) nás potřetí a údajně naposledy zavádí do alternativního světa, kdy se v průběhu devatenáctého století objevila takzvaná Moc. Možná z nepochopení její podstaty se začala nazývat magie a těm, kteří jí byli obdařeni, mágové. Larry stvořil ve své trilogii naprosto uvěřitelný svět třicátých let dvacátého století, jež se od našeho začal vzdalovat právě v onen okamžik objevení se magické Moci. Nicméně výsledný rozdíl není tak markantní k současnému dnes, jak by mohl čtenář předpokládat. Zástupný svět slouží tvůrci, jako náramné zrcadlo, jež nastavuje společnosti a lidské morálce. Autor používá reálně existující historické osobnosti, jejich citáty, skutky a tyto celkem nenápadně překlápí do země za zrcadlem, aniž by si čtenář uvědomil nuance. Tak je děj knihy věrohodný a reálný. Politici jsou stále prodejní a superbohatí si je kupují jako farmář prasata na výstavě (str.43). Manipulátoři z Wall Streetu jsou hamižní, proradní a bezohlední. No, a prostí lidé takřka bezmocní k úkladům a švindlům mocných. Naštěstí mají své tajemné rytíře a to je dobrá zpráva pro budoucnost. Naděje umírá poslední.

Okovy války nejsou jenom alternativní historií a úvahou na téma co by kdyby, ale také dosti akční záležitostí. Těžko pohledat takto brilantně zvládnutou kombinaci pulpové sci- fi, bezhlavé akce a svižného vyprávění s originální myšlenkou. Troufám si tvrdit, že některé scény v knize jsou tak naturalistické, že jdou až na hranici snuff, což opravdu nemusím. Nejsem žádný cimprlich, ale popis rozličných tělesných tekutin stékajících po zdech, podlahách a praskání kostí nemá pro mne žádnou přidanou hodnotu, ba naopak. Mnohem více si vážím původních nápadů s hloubkou, před literárním snuff pornem, a to je i důvod k poměrně vysokému hodnocení celé série Grimnoirské kroniky.

Další mé připomínky jsou čistě technického rázu. Na straně 66 dělá Železný gardista Toru zdvihy na trubkách uvnitř vzducholodi Cestovatelka, domnívám se, že správně je dělat shyby. Je možno najít několik překlepů a komentovat poděkování za neexistující vnitřní ilustrace v českém vydání je už, jako nosit dříví do lesa.

Kompletní svět Grimnoirských kronik je povedenou záležitostí na poli sci -fi a to natolik zdařilou, že se ke knihám jednoho dne vrátím. Opravdu. Ptáčkové na střeše si štěbetají cosi o dalším volném pokračování, a pokud je na tom cvrlikání něco pravdy, je nač se těšit. Blíží se podzimní plískanice a pošmourno, trilogii mohu jen a jen doporučit. Potěší stejně, jako kvalitní čaj a teplé bačkory.

Knihu Okovy války, která je součástí série Grimnoirské kroniky vydalo nakladatelství FANTOM Print v roce 2016. První díl vyšel pod názvem Drsná magie (2015) a druhý se jmenuje Magické pouto (2015). Poutavou obálku namaloval Petr Willert. Překlad obstaral Jakub Mařík.

04.png

O autorovi
František
Redaktor

Knihomol. Komiksový nadšenec, svého času i aktivní kreslíř, dnes na autorské dovolené. Fascinuje ho vesmír, astronomie a starobylé civilizace. Má zálibu v podvodním fotografování. Má názory, které se často rozchází s hlavním proudem, rád přemýšlím o podstatě a jde k jádru věci.