deadpool recenze.jpgDeadpool se vrátil a přinesl s sebou svéráznou učebnici americké historie. Není to však výlet do minulosti, jak tomu v podobných případech bývá, protože zde historie vstala z hrobů a přišla za námi sama. Na český komiksový trh dorazili Mrtví prezidentiDeadpool k nám letos nastoupil ve velkém stylu. V únoru vtrhl do kin povedený a celosvětově úspěšný film s  Ryanem Reynoldsem v hlavní roli a zároveň ve stejné době vyšla u nakladatelství Crew kniha Deadpool: Drákulova výzva od scénáristů Briana Posehna a Gerryho Duggana. Kniha byla rovněž velmi úspěšná a  prakticky okamžitě se rozebral celý náklad a čtenáři se dožadovali dotisku. A Crew nejen že udělala dotisk, ale zároveň koupila od Marvelu práva na další dvě knihy od stejných autorů. „Další“ v tomto případě znamená první dvě knihy od Dunggana s Posehnem.

Nyní jsme se po půl roce dočkali a Crew dodala na pulty knihkupectví a na stránky e-shopů novou knihu nesoucí název Deadpool: Mrtví prezidenti. Její zápletku vymysleli oba pánové vcelku odvážnou. To takhle jeden nekromant není spokojený se stavem společnosti a je toho názoru, že Američané potřebují zachránit před sebou samými a rozhodne se povolat ty největší hrdiny Ameriky. Povolá všechny ty zásadové muže, kteří se uměli dohodnout a vést svůj lid – rozhodne se přivézt zpátky mrtvé prezidenty.

Jenže zombie prezident oživený černou magií není tak úplně dobrák a tak tihle mrtvoláci začínají ihned dělat problémy. Jejich plán je jasný – zničit současnou Ameriku, aby nová Amerika mohla začít pěkně od začátku jako nepopsaný list papíru. A teď přichází zásadní otázka. Kdo tento průser, familiérně nazývaný hovňostroj, vyřeší. Když Steve Rogers svým štítem usekne (dekapituje) Trumanovi hlavu, tak to bulvár rozmázne s titulkem Dekapitán Amerika. Takže ne, superhrdinové nejsou ti praví na zabíjení amerických prezidentů. Ač se to S.H.I.E.L.D.u vůbec nelíbí, musí nakonec najmout jednoho užvaněného žoldáka s absolutní regenerační schopností a lehce problematickou pletí.

deadpool recenze 1.jpgdeadpool recenze 2.jpg

Nově vydaná kniha funguje stejně dobře jako Drákulova výzva. Přináší jednoduchý příběh okořeněný situačním humorem, hláškami a explicitním násilím s hektolitry krve. Samozřejmostí jsou i pop-kulturní odkazy - tady si zaslouží zmínit překladatel Darek Šmíd, který při převádění vtípků na české reálie odvedl dobrou práci. Malé vedlejší role si v komiksu střihlo i pár Avengerů a dokonce přišel i kouzelník. Prim ale hrají Deadpool a američtí zombie prezidenti. Ti se vrátili i se svými povahami, libůstkami a vrtochy, které skvěle fungují jako zdroj vtípků. Právě tyto příběhové kudrlinky a odkazy na jejich prezidentskou historii dělají tuto knihu neskutečně zábavnou. Na konci knihy jsou navíc dvě strany, obsahující stylové medailonky účinkujících prezidentů, u kterých doporučuji s knihou začít.

Hodnocení kresby jsem si nechal až nakonec. Spáchal ji Tony Moore a vybarvil mu to Val Staples. Jestliže jsem zatím chválil děj, vtípky a tak různě, tak u kresby musím chválit dvojnásob. Kresba je prostě skvělá! Tony Moorea můžete znát z „Živých mrtvých“, kterým nakreslil první čtyři knihy a byl za to nominován na Eisnerovu cenu. Dokáže krásně vykreslit obličeje a jejich emoce, aniž by si musel pomáhat šrafováním a hlubokými stíny. Vlasy a vousy vypadají i přes nutné zjednodušení živě. Kůže Deadpoola i zombie prezidentů vypadá krásně nechutně a prezidenti navíc úžasně světélkují mrtvolně zeleným světlem. Kresbě nechybí dynamika a nechybí ani celostránkové obrázky. Zkrátka a jednoduše je to pastva pro oči.

deadpool recenze 4.jpgdeadpool recenze 3.jpg

Deadpool a Crew to zase dokázali. „Mrtvé prezidenty“ jsem si opravdu užíval a sousedi ze mě asi neměli radost, když jsem se v jednu ráno chechtal u otevřeného okna. Vzhledem k úspěchu první knihy lze i u „Mrtvých prezidentů“ očekávat, že půjdou na dračku. Prostě je to pecka a jediné co se knize dá vytknout je její délka. Se 136 stranami je o třetinu kratší než „Drákulova výzva“. Doufám, že se co nejdříve dočkáme další knihy, která bude mít podtitul „Lovec duší“.

P.S. Zkoušel jsem si podobný příběh představit s našimi prezidenty. Obzvláště Klement by byl dost děsivý. A co vy? Chtěli byste vidět československé zombie prezidenty?

04.png

souvisejici.JPG

Deadpool na kvadrát

 

O autorovi
Pavel
Autor

Nejen komiksový nadšenec, milovník tvrdé hudby, dobré whisky, piva a fotografování. Jeden z největších autorů českého internetu :)