polda a olda2.jpgNerozluční kamarádi Polda a Olda se vracejí v druhém pokračování souborného vydání, jež je rozděleno do plánovaných tří dílů. První svazek zahrnul 27 příběhů z let 1974 – 1981 a druhá kniha přináší taktéž 27 epizod z následujících roků 1981 – 1987 v chronologickém pořadí, tak jak vycházely v legendární Knihovničce Čtyřlístku.

Chlapec Olda s trpaslíkem Poldou se stanou v komiksu chovateli zvířat, budou nadělovat, a zajíždět s rodiči zbrusu nový zahraniční vůz  :) :) Dvojice pojede mimo jiné na hory, na tábor a Olda, jako slušně vychovaný hoch navštíví svou babičku. Přátelé se také podívají do zoo a biografu. Při tom všem ještě stihnou pouštět draka a ujmout se vodovodníka.  Asi nebude velkým překvapením, že i napodruhé Polda a Olda zažívají celkem banální záležitosti, které se tak nějak zvrtnou v náramnou taškařici. Není ani náhodou, že za všechny ty humorné chvilky může Poldovo čarování a kouzelná formule Quik -  Quak! Mužíček uplatňuje svou vyšší moc pro obecné dobro, ale nakonec se vždy chybička vloudí a nastane kalamita, při které bude společníkům vedro. Většinou. Jindy bude mít Polda na nose rampouchy a Olda...  Obrázkový příběh tak přímo zhmotňuje klišé o kouzlu nechtěného :)

O klasickém kresleném seriálu Polda a Olda, který vycházel v Knihovničce Čtyřlístku v rozmezí let 1974 - 1994, jsem toho napsal poměrně dosti v předešlé recenzi a případný čtenář si tak může dohledat více informací. Sice se tvrdí, že opakování je matka moudrosti, ale tentokráte se zpronevěřím rčení a dávnému moudru. V předchozím článku jsem se věnoval převážně scénáristovi komiksu Petru Chvojkovi a kreslíři Jaroslavu Malákovi. Jelikož naši badatelé z Centra pro studia komiksu ÚČL AV ČR a FF UP (Pavel Kořínek) učinili nový poznatek, co se týče autorství obrázkového příběhu, tak bude fér, uvést věci na pravou míru. Dále cituji:

„V prvním svazku jsme uvedli, že scénář Poldy a Oldy psal zprvu pouze Petr Chvojka a teprve později se k němu připojil Stanislav Havelka. Takto bylo autorství v časopise uvedeno a takto je obvykle uváděno i v historiografických příručkách.

Jak nás upozornili redakční pamětníci, ve skutečnosti tomu bylo jinak: oba autoři byli u seriálu od jeho počátků a scénáře psali společně, uvádění pouze Chvojkova jména vzešlo z domluvy s tehdejší redaktorkou, která chtěla zajistit „širší autorskou základnu“, pročež některé společné práce vykazovala jen na Petra Chvojku a jiné na Stanislava Havelku. Oba scénáristé se později začali v psaní příběhů střídat, tak tomu ale bylo až u pozdních epizod z počátku 90. let.“ Konec citátu.

Učinil jsem tedy za dosti dějinným skutečnostem o autorství komiksu, a to by si jeden myslel, že býti komiksovým učencem je třeba nuda a již není co objevovat. A ejhle, ona to je spletitá detektivka! Výše uvedené nemá ovšem naprosto žádný vliv na kvalitu příběhů, jež nepostrádají původní nápady, ohromný děj zakončený vtipnou, či poučnou pointou.

polda a olda2 1.jpgpolda a olda2 2.jpg

Pokud porovnám kresbu Jaroslava Maláka v rozpětí let 1974 – 1987, jež obě knihy postihují, tak je patrný jeho tvůrčí posun. Ostatně tento autorský vývoj už lze vypozorovat v knize první. Kreslířova linka je jistější, trefnější a skoro bych řekl, v určitý okamžik ustálená. V některých epizodách používá Malák k navození efektu noci, či špatné viditelnosti, obyčejné tečky a výsledný efekt je vskutku zdařilý. Tečkování působí mnohem lépe, než jinde použité šrafování křížem krážem a pouze dodám, že v jednoduchosti je krása. Občasná transformace barev v proměnách času je mile úsměvná. Například přibližovadlo jménem Trabant má asi barvu chameleon, velice oblíbenou mezi tuningovými nadšenci :) Ryntyntyn je jednou modrý a jindy, těžko říct.

Ježto jsem pamětníkem kresleného seriálu Polda a Olda, tak jsem měl při četbě neustálý pocit déjà vu. Je to zcela pochopitelné, neboť jsem komiks kdysi četl a v oné době žil. S radostí jsem rozpoznával věci a dobře známé dekorace poplatné své době, mezi něž patří například nesmrtelný vůz Trabant, ještě české Škodovky, kolo s berany Favorit, film Ať žijí duchové!, nebo maminka čtoucí si populární magazín 100 + 1. Československo jsem měl opravdu moc rád a chybí mi, což mne přivedlo na znepokojující myšlenku. Kdo a proč krade dětem jejich dětství?

Komiks Polda a Olda vysloveně nikde neuvádí věk Oldy, ale vzhledem k tomu, že sám pravidelně cestuje, chodí na vodu a v jedné scéně je větší, než pan učitel, tak se dá předpokládat, že bude poněkud starším hochem. Pokud zalistujete obsahem komiksu, tak uzříte fakt, že chlapec prožívá celkem všední klukoviny a bezstarostné příhody, aniž by se hlouběji zabýval světem dospělých. Tu dobu bych charakterizoval mnou použitým slovem bezstarostnost. V celém komiksu jsem nenarazil na žádnou zjevnou ideovou, či podprahovou manipulaci, jak se často tvrdí o tvorbě před rokem 1989. Nejsme jako oni, nejsme jako oni! Jsme mnohem horší.

polda a olda2 3.jpgpolda a olda2 4.jpg

Naopak jsem se nedávno zhrozil nad údajně dětským kanálem Déčko, který pravidelně pouští indoktrinační seriály, kde se děti chovají jako dospěláci. Děvčata se oblékají a malují jako zralé ženy a chodí do rozličných klubů. Pijí se koktejly, snad nealkoholické(!), řeší se značkové módní doplňky, technologické novinky, business plány, investice a půjčky! Kdo se neveze s hlavním proudem není prý dosti trendy a cool. Kluci chodí s klukama a holky s holkama. Jestliže se na scéně objeví dospělý jedinec, tak snad jen proto, aby byl záhy zesměšněn a v lepším případě poučen, jako hlupák. Nová doba! Host vyhazuje vrchního, pardon puberťáci školí rodiče! Co z toho pro mne plyne?

Západní svět se definitivně zbláznil a cosi není dnes v pořádku. Nebudu tvrdit, že kdysi bylo vše úplně ideální, a že jsme si nehráli na tátu a mámu, takový blázen nejsem. Ale některé soudobé tendence přestávám chápat, asi Tahle země není pro starý. Vážení rodiče, pokud máte opravdu rádi své ratolesti, odpojte ten novodobý oltář ze zásuvky a kupte dětem raději knihu! Vyžeňte vtíravého démona z vaší domácnosti a prodlužte svým potomkům mládí. Quik Quak šťastné dětství!

Komiks Polda a Olda – Kniha 2 s podtitulem Zase spolu vyšel v nakladatelství Albatros v roce 2016. Určeno pro čtenáře od 6 let. 

05.png

souvisejici.JPG

Polda a Olda nestárnou

 

O autorovi
František
Redaktor

Knihomol. Komiksový nadšenec, svého času i aktivní kreslíř, dnes na autorské dovolené. Fascinuje ho vesmír, astronomie a starobylé civilizace. Má zálibu v podvodním fotografování. Má názory, které se často rozchází s hlavním proudem, rád přemýšlím o podstatě a jde k jádru věci.